BLOG DEL 2n CICLE DE PRIMÀRIA DEL COL·LEGI MARISTES MONTSERRAT

dijous, 7 de juny del 2018

COM ES POTABILITZA L'AIGUA? I A TOGO?

El dijous dia 7 de juny de 2018 ha vingut al col·le el Jordi Lega, que és el pare del Marc Lega de 4t D, el seu amic Jose Antonio Gómez i el M. Adjama i la Mme. Tilda.

L'Adjama i la Tilda venen de Togo, un país africà. Són del Ministeri d'Agricultura i parlen amb francès.

Una part ens l'ha explicat el pare del Marc i el Jordi i l'altra l'Adjama, que parlava en francès i el Jordi ha anat traduint.

Com es potabilitza l'aigua? Primer s'agafa aigua del riu, o del llac, o d'un pou i es transporta fins a la potabilitzadora. Allí es filtra amb un material que sembla sorra però és sílex. Després de passar pel sílex, l'aigua surt transparent però encara no es pot beure. Cal posar-hi clor. I després ja es pot beure.

L'aigua de Lleida s'agafa del riu Noguera Ribagorçana, concretament al pantà de Santa Anna. Just després del pantà, a Alfarràs, hi ha la potabilitzadora que fa aigua bona per tota la ciutat de Lleida. Des d'Alfarràs arriba a Lleida per tuberies.

És molt important no gastar més aigua de la necessària perquè és un bé escàs. Us imagineu que obriu l'aixeta i no surti aigua? Doncs això és el que vol fer l'Adjama al Togo, amb l'ajuda de l'empresa del Jordi i el Jose Antonio: portar aigua potable a tota la població. Diu que disposar d'aigua potable és un dret de les persones de tot el món i per això vol que els seus veïns en tinguin. Per cert, sabeu quanta aigua gasta cada dia un habitant de Catalunya? 200 litres!!! I al Togo, que té la mateixa població, 45!

Periodistes: Blau Sendrós i Montaña i Maria Cayado i Lacruz



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.