BLOG DEL 2n CICLE DE PRIMÀRIA DEL COL·LEGI MARISTES MONTSERRAT

dimecres, 24 de novembre del 2021

"NO PATIU, HO FEU MOLT BÉ" ENTREVISTA A LA MIREIA

Entrevistem a la Mireia Biosca, que és pediatra i mare del Víctor. Ella fa el seguiment als nens i nenes que són positius per veure com funciona aquest maleït virus. Per això, quan vam estar confinats, la vam anar a veure al CAP de les Borges Blanques, on treballa.


Com està la situació avui, Mireia? Doncs tornem a tenir un augment de casos important sobretot els darrers dies. Però no hi ha augments considerables dels ingressats ni a les UCI. El virus torna a circular, però ja estem força protegits.

Afecta més als nens que als grans, actualment? Està afectant tant a adults com a nens i els casos són lleus tant en nens com en adults vacunats. Només una petita proporció ingressa a l'hospital i solen ser adults que no s'han vacunat.

Com es van inventar la vacuna de la COVID tan ràpidament? S'ha pogut fer tan de pressa perquè es van ficar d'acord tots els científics per compartir tots els coneixements de com era el virus SARS-CoV2 i de totes les opcions que podien fer servir per combatre'l. 
Una científica anomenada Katalin Karikó va ser clau perquè ara tinguem vacunes de la COVID-19, perquè feia molts anys que intentava fabricar vacunes d'ARN missatger. Aquest conté instruccions perquè es produeixi una proteïna, que donarà lloc a una resposta immunitària concreta i específica. En el cas de les vacunes de la COVID-19 es tracta de la proteïna S que el virus utilitza per accedir a l'interior de les cèl·lules i infectar-les. 
Amb la vacuna es creen anticossos donant protecció contra la malaltia. També s'està estudiant fer vacunes d'aquest tipus contra cèl·lules canceroses.

Ens han dit que ets pediatra sentinella, què vol dir això? Recullo mostres de nens i nenes que tenen infeccions respiratòries per saber quins són els virus que circulen en cada moment. Així detectem si estem amb algun brot, sigui de la COVID o d'un altre virus i així sabem si cal fer més o menys proves als altres nens, segons els símptomes que presenten.

Ens haurem de vacunar els nens?
No sabem encara si caldrà perquè la COVID-19 en nens és una malaltia lleu. Si s'acaba vacunant als nens serà, probablement, per augmentar la cobertura vacunal a tota la població i així deixi d'afectar a la població adulta més vulnerable i que no té anticossos (o bé perquè no en fabrica o perquè per convicció no es vol vacunar).

I per acabar, què hem de fer perquè no ens tornin a confinar a tots els de quart?
Quan es detecta un positiu a una aula heu de saber que el 98% dels casos no s'encomana ningú més. El que va passar a la vostra classe va ser excepcional. No patiu que ho feu molt bé! Seguiu de moment amb la mascareta ben ficada i amb les aules ben ventilades i esperem que aviat canviïn els protocols i se substitueixin les quarantenes escolars dels alumnes no vacunats, només fent tests d'antígens als alumnes que hagin tingut un company positiu i es podria tornar a l'escola amb normalitat si surten negatives (com es fa als vacunats).

Moltes gràcies, Mireia! Gràcies per cuidar i curar als nens i nenes i per estudiar com funciona aquest tema de la infecció.

Periodistes: Àlex i Víctor

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.