BLOG DEL 2n CICLE DE PRIMÀRIA DEL COL·LEGI MARISTES MONTSERRAT

divendres, 20 de desembre del 2024

VISITEU ELS PESSEBRES

Aquestes vacances, a la CASA DELS GEGANTS, podreu visitar els pessebre que hem creat a STEAM. Veureu que són ben originals perquè cada diorama té un ODS vinculat. Ah, i tenen llum incoporada. Unes obres d'art que no us podeu perdre! 
HORARIS:
dilluns 10.00 h a 14.00 h
dimarts a divendres: 10.00 h a 14.00 h i 17.00 h a 20.00 h
dissabte: d'11 a 13.30 h i de 17.00 h a 20.00 h
diumenges: d'11 a 13.30 h




 

MOLT BON NADAL!!!

Acabem el primer trimestre visitant els pessebres de la ciutat. Anant amunt i avall ens hem convertit en figuretes de pessebre pels carrers de Lleida. Que tinguem moooooolt bon Nadal!!! 




dimarts, 10 de desembre del 2024

DESIGN THINKING

Aquest trimestre, a STEAM de 3r, hem aplicat el design thinking per resoldre reptes. Té 5 fases i ja estem acabant.

FASE 1. Primer, cada grup va pensar quins problemes teníem al nostre entorn. En diem empatitzar perquè ens hem fet moltes preguntes sobre els problemes i les necessitats que tenim. Van sortir diferents temes i ben interessants: al passadís hi ha xivarri, a vegades no reciclem bé, els lavabos del pati estan pintats, perdem massa objectes, al menjador hi ha menjar a terra, a educació física costa jugar en equip, aquest trimestre s'han trencat massa cadires...


FASE 2. Quan hem escollit els problemes els hem intentat entendre, els hem definit, buscant informació, fent entrevistes... Ens hem documentat sobre el tema.

FASE 3. És la fase d'idear. Amb tota la informació recollida hem fet una pluja d'idees per extreure les conclusions.

FASE 4. Finalment, hem creat algunes propostes per resoldre el problema inicial, propostes per provar i aplicar. El que se'n diu prototipar, és a dir, materialitzar, fer possible, una solució al problema. 

Ha estat un procés llaaaaaaaaaarg però molt interessant. A vegades ha costat una mica perquè no hi estem acostumats. Hem pensat molt, trencant-nos el cap, hem hagut de parlar molt entre nosaltres. I al final hem vist que per arreglar les coses, ens hem d'esforçar i arremangar-nos. I si ho fem, és possible millorar el nostre voltant!

D'aquí unes setmanes, quan tornem de vacances, començarem la FASE 5, que en diem testar. Això significa analitzar si la solució que hem proposat funciona, si es fàcil i si cal modificar alguna cosa.

diumenge, 8 de desembre del 2024

Talking about WILLIAM SHAKESPEARE -4C (English is fun)

LET'S TALK ABOUT WILLIAM SHAKESPEARE 

- 4th Grade (Class C)

Conèixer autors literaris i la cultura d'arreu del món també forma part del treball que portem a terme en l'assignatura de llengua anglesa.  És una bona excusa i una bona eina per potenciar la comunicació oral en aquesta llengua d'una forma més vivencial i divertida. Aquí en teniu un exemple. També podeu trobar altres vídeos d'anys anteriors a la llista de reproducció del Yellow Submarine (Yellow TV). English is Fun!


dimecres, 30 d’octubre del 2024

ELS ODS: quins són?


Títol ODS: ______________

1-. Repte del nostre objectiu. De cara al 2030 volem: _________________
2-. Descriu i dibuixa el problema.
3-. Què hi podem fer per millorar-ho? Ens impliquem.

Vídeos

divendres, 25 d’octubre del 2024

ELS PARES DE 4t A LES CLASSES

Les famílies de 4t també han passat per les aules aquesta setmana. La millor manera d'entendre què vivim en el dia a dia és veure-ho i viure-ho. I això és el que hem fet. Compartir camí és la fòrmula d'èxit.






 

dijous, 24 d’octubre del 2024

LLUMS I OMBRES

Les primeres sessions d'STEAM de 4t les hem dedicat a comprovar què és la llum i com es propaga. Hem jugat amb diferents fonts lluminoses: un làser, espelmes, focus... per conèixer com viatja la llum, fins on arriba, d'on surt. Hem treballat els materials opacs, translúcids i transparents, passejant per l'escola i fins i tot vam sortir a l'avinguda Catalunya.
El treball final ha estat fer la portada de la llibreta amb les lletres STEAM i cadascuna havia de tenir la seva ombra!
Periodistes de 4t B, Los Compas: Joana Sila i Aran Ribó.


dimarts, 22 d’octubre del 2024

REUNIÓ FAMÍLIES DE 3r, BONS MINYONS

Les famílies han ocupat les aules de 3r aquest vespre, per descobrir espais i sobretot veure in situ les propostes de treball i fer un tast del que vivim en el dia a dia. Perquè fem camí plegats en aquest fascinant acompanyament dels nens i nenes. Comptem amb tots! Mireu quina cara de bons minyons:



ENGINYERS D'OBJECTES

Aquests dies a STEAM hem descobert el Kapla. Amb grups de 3 o 4 persones hem fet un plànol a la llibreta d'una figura que volíem construir. Després hem construït la figura segons el plànol. Per acabar, hem fet un joc: hem projectat totes figures i les hem hagut d'endevinar a partir dels plànols dels grups. Els hem encertat tots, això vol dir que els dissenys estaven molt ben dibuixats. Hem jugat a fer d'enginyers!!!    

Periodista: Gorka Mallada Arenas, de 3r A

dijous, 10 d’octubre del 2024

FEM D'ARQUEÒLEGS

Hem anat a l'Arxiu Arquelògic de Lleida per iniciar el projecte d'història. Ens van explicar les etapes de la història, vam veure un vídeo sobre la prehistòria i finalment, a baix de l'arxiu, vam fer una gimcana per ordenar objectes de diferents etapes. Eren objectes que s'havien trobat en diferents excavacions de la nostra ciutat. Hem aprés coses de la història d'una manera divertida. Hi hem anat en autobús i hem tornat a peu i a mig matí hem esmorzat al parc del davant de l'Arxiu. 

Periodistes: Carla Avilés i Daniel Garcia, de 4t C, els Calamardos

dimecres, 9 d’octubre del 2024

UN MES DE COL·LE!

Avui és 9 d'octubre i per tant fa un mes just que hem començat el col·le. Ha passat molt ràpid. I sembla que 4t també anirà de pressa perquè ens ho estem passant molt bé. Cada setmana tenim 6 o 7 propostes i ja n'hem fet moltes. Estem aprenent moltes coses. Diu la Pili que al segon trimestre n'hi haurà més i seran més difícils. Ja veurem. Per recordar aquest mes pengem les fotos  del primer dia, fèiem bona cara. A part de les propostes, durant aquest mes també hem començat anglès, informàtica, música, STEAM, educa... I alguns tenim agulletes! Una bona colla s'han llegit el primer llibre de curs. I el millor de tot, anem fent bons amics.

Periodistes: Aina Llevot Casol i Pol Figueras Sales, 4t B, los Compas






divendres, 27 de setembre del 2024

DE CONVIS PER CONÈIXER-NOS MILLOR

Hem sortit a jugar vora el riu Segre amb tots els nens i nenes del cicle mitjà. Hem fet molts jocs divertits com el de les cues, conills i guineus, també un d'acrobàcies...  Hem jugat barrejats, 3 i 4t de primària. Hem esmorzat al costat del riu. Ens ho hem passat molt bé!

Clicant a la foto ens veureu gaudint del matí amb els amics.

Periodistes: Joel Perna i Peyton de 3ra      

dimecres, 25 de setembre del 2024

HISTÒRIES DE DONES QUE HAN FET HISTÒRIA

Dimecres passat vam baixar tots al teatre per escoltar la Mertxe París. Qui és la Mertxe? És una contacontes, la llibretera del Genet Blau i escriptora de llibres infantils. 

Ens va explicar tres històries: la primera de la Xunga Ching, després la vida de la Cleòpatra i per acabar vam descobrir la Joana Raspall. Les tres són dones importants, dones que han fet història. La Xunga Ching es va casar amb un pirata molt important. En realitat la Xunga és la Madame Ching. Quan van enverinar el seu marit ella es va convertir en capitana i manava sobre milers de pirates. Per fer-se respectar, feia coses xungues. I per això la Mertxe li diu Xunga.

La Cleòpatra va néixer a Egipte. Era la reina. Enmig d'una guerra d'egipcis contra romans, la Cleòpatra es va enamorar del cap romà, Marc Antoni, el seu enemic. Un dia li van dir que el seu enamorat havia mort i ella va decidir morir, amb la picada d'una serp. La Mertxe ens va preguntar qui de nosaltres estava enamorat? I com a curiositat ens va explicar que havia viscut un any a Egipte igual que la nostra amiga Carla.

Finalment vam conèixer la història de la Joana Raspall. Era una gran escriptora i una bona bibliotecària. A la guerra civil va amagar els llibres escrits en català a sota terra, perquè en aquell temps alguns perseguien la llengua catalana i volien cremar-los. Quan va poder, va treure els llibres que havia salvat per posar-los a les biblioteques. La Joana va escriure molts poemes. Va viure 103 anys.

Per cert, abans de començar a explicar històries la Mertxe ens va preguntar quines eren les dones més importants que havien fet història. Vam respondre Alexia Putellas, Aitana Bonmatí o la Mare de Déu... i ella ens va dir que les dones que han fet història les tenim ben a prop, com les mares o les àvies. Diuen els mestres que aquestes històries ens aniran molt bé per començar el projecte d'història que farem aquest curs. Gràcies Mertxe! I gràcies Sant Miquel de les Lletres.

Periodistes: classe de Los Compas, 4t B

dimarts, 24 de setembre del 2024

LES CLASSES D'AQUEST CURS

Ens diem "la classe misteriosa". Som una mica misteriosos però molt guapos i treballadors. La meitat de la classe va triar aquest nom. Els de 3r B som un grup fantàstic i el nostre tutor és el Pere Travesset.
Periodistes: Marta Feliu Carro i Júlia Rosa Pelegrí Palma 


Hola, som la classe dels esportistes. Vam proposar idees diferents i aquest nom va empatar amb "Compta amb tots". Vam posar els noms en dos papers i la sort va fer que guanyés esportistes. Som de 3r A i el nostre tutor es diu Marc.
Periodistes: Martí Torres Rosell i Andrés Arif Hossian Lechuga

 

Ens presentem: som els Calamardos. Vam votar aquest nom perquè ens feia gràcia. Ens agrada passar-ho bé com el Bob Esponja. Ell també és una mica entremaliat... com nosaltres. La nostra tutora de 4t C és la Pili Vidal Garcia.
Periodistes: Adrià Gómez Biela i Nil Herrerias Sauret


La classe de 4t A, som uns cracs. Per això ens hem posat el nom de "cracs". El nom el vam triar per votacions. Hi havia unes quantes opcions: futbolistes, megalodons, treballadors, esportistes... i va guanyar cracs. Hem fet unes lletres molt maques amb el nom de la classe, dibuixades, decorades i retallades. La nostra profe és la Teresa.  
Periodistes: Marc Obiols Girol i Genís Llevot Casol  


Ens diem "Los compas" perquè ens agraden les aventures amb els amics i els companys. El Marc i la Núria van proposar el nom i ens va agradar molt a tots. Volem ser bons companys a 4t B! També amb el Miquel, el nostre súper tutor.
Periodistes: Anàs Ezziani i Eudald Miarnau Surroca


Sabeu com es diu la nostra classe? Les patates fregides! El Nil va proposar-lo i ens va agradar molt perquè a tots ens agraden molt les patates fregides. Algun dia en portarem a classe! Som de 3r C i l'Arancha és la nostra tutora. 
Periodistes: Íngrid Urbiola Fernández i Arnau Ascon Muñoz

dijous, 5 de setembre del 2024

COMPTEM AMB LES FAMÍLIES!

Ja hem fet la primera reunió de famílies. Aplaudiments després del lema, aplaudiments després de la presentació dels docents. Doncs, ja es veu, comptem amb les famílies, com les famílies compten amb els mestres. No pot fallar. Un aplaudiment pels pares i les mares. 

Descarregueu-vos la presentació de la reunió.